اشاره، مجمع جهانی اسلامي لندن از ابتكارات مرحوم آیت الله العظمی گلپایگانی است که حاکی از نگاه عمیق و دقیق این مرجع تقلید به مسائل پیرامون جهان اسلام و نیازهای مسلمانان به ویژه شیعیان خارج از مرزهای ایران بود.
مهمترین انگیزه احداث این مراکز نامههایی بود که مسلمانان کشورهای خارجی به ویژه اروپایی برای ایشان نامههایی ارسال کرده و درخواست ایجاد مراکزی برای تبلیغ و ترویج معارف اهل بیت(ع) در خارج از ایران داشتند.
آنچه در پی میآید، برشهایی از گفتوگوی خبرنگار مرکز خبرحوزه، با حجت الاسلام والمسلمین سیدجوادگلپایگانی، فرزند این مرجع فقید پیرامون فعالیتهای مراکزی است که تحت اشراف بیت مرحوم آیتالله العظمی گلپایگانی در برخی کشورها تاسیس شده است..
*مرکز جهانی اسلامی لندن
حضرت آقا برای این که جوانان اروپایی مسلمان به مرور زمان فرهنگ اسلامی خود را از دست ندهند، ابتدا برادرم مهدی را فرستادند تا مکانی برای تاسیس مرکز اسلامی و شیعی انتخاب کنند، آقا مهدی به 9 کشور اروپایی سفر و نهایتاً با مشورت آقا، لندن را انتخاب کرد؛ در ابتدا سالن کتابخانه شهرداری آنجا را اجاره کردند و اولین جلسه را در آنجا تشکیل داده و از مسلمانان آن منطقه دعوت به عمل آوردند و به مرور زمان این مرکز، فعالیت های گسترده ای را برای تبلیغ آئین مقدس جعفری و برگزاری برنامههای مذهبی، از قبیل نماز عید فطر، دعای کمیل، دعای ندبه و نماز جمعه انجام دادند.
امروز این مرکز با سابقهای بیش از 40 ساله به فعالیت های خود در عرصه خدمات رسانی فرهنگی به مسلمانان با قوت ادامه می دهد، به طوری که از زمان حیات امام خمینی(ره) تاکنون در این مجمع، نماز جمعه برقرار بوده و هست، همچنین افرادي كه تازه مسلمان شده یا می خواهند به مذهب تشيع وارد شوند، از این مجمع راهنمایی لازم را کسب میکنند، همه برنامه های مذهبی از قبیل اعياد، وفايات، ایام ماه رمضان، محرم، صفر، فاطميه و ... در این مرکز برگزار و هزینه های آن نیز از اینجا تامین می گردد.
برگزاری برنامههای مختلف و استفاده از طلاب، وعاظ و منبرهای توانمند حوزوی باعث شد تا این مجمع در طی مدت کوتاهی شهرت فراوانی بیابد و به مرکز حل و فصل امور و رفع مشکلات و پاسخگوئی به مسائل شرعی و عقیدتی مسلمانان تبدیل گردید و امروز یکی از پایگاههای بزرگ مذهبی جهان است.
این مرکز با شکوه که در قلب اروپا آنهم در حساسترین نطقه لندن قرار گرفته موجب فخر، مباهات، عزت و سرفرازی مسلمانان به ویژه شیعیان جهان میباشد.
*احداث دارالایتام و مدینة الزهرای لبنان
در جریان جنگ شش روزه اعراب و اسرائیل به این مرجع تقلید خبر رسید، ایتام لبنان بی سرپرست هستند، لذا ایشان آقا مهدی را به محل اعزام کردند و محلی در هفت طبقه خریداری و در اختیار امام موسی صدر گذاشته شد، و ایشان ایتام را در آنجا جمع آوری و سرپرستی نمودند،
همچنین مرکز دیگری با کاربری فرهنگی با عنوان مدينه الزهرا در لبنان تاسیس شد که متصدیان امروز آن اعضای مجلس لبنان به ویژه شیخ قبلان بوده و توسط آنها اداره می شود.
*تاسیس مدرسه تحصیلی در سوریه
آیت الله العظمی گلپایگانی با توجه به اشرافی که بر اوضاع جهان اسلام داشتند، در آن زمان در سوریه برای فرزندان خردسال شیعی کمبود مدرسه ابتدایی را احساس کردند، بنابراین در این کشور مدرسه ای با عنوان« مدرسه محسنيه» در مقطع ابتدايي تأسیس کردند و به تازگی نیز بخش بزرگی خریداری و به آن ملحق گردیده است.
* تاسیس مدرسه آیت الله حکیم
در ایالت راول پندی پاكستان، مدرسهای شیعی بود که در گروي بانک قرار داشت، می خواستند آن را تخریب کنند، خبر به معظمله رسید و ایشان دستور دادند؛ مقدار وجه بانكي را پرداخت و مدرسه خریداری شود این امر اتفاق و مدرسه به نام آیت الله حکیم باقی ماند!
ماجرا بدین گونه بود که در زمان مرحوم آیتالله العظمی حكيم، نمايندگان ايشان به پاكستان رفته بودند و این مدرسه را دیده بودند، قرار بود در بازگشت وجهی که مدرسه به بانک بدهکار است را از آیت الله العظمی حکیم بگیرند، بعد از چندی، آیت الله العظمی حکیم فوت کردند و وجهی هم برای مدرسه نرسید، تا این که پرداخت این وجه از سوی مرحوم والد ما صورت گرفت، ولی زمانی که خواستند نام مدرسه را به نام مرحوم والد تغییر دهند، ایشان تاکید کردند، بگذارید نام آیت الله حکیم بر این مدرسه باقی بماند و نگذاشتند نام مدرسه تغییر کند.
*مدرسه علی بن ابیطالب
همچنین بعدها، در ایالت کویته پاکستان، مدرسه ديگري ویژه شیعیان دوازده امامی ساخته شد که به نام مدرسه علي بن ابي طالب مزین و فعالیتهای علمی و فرهنگی خوبی در آن صورت گرفت و امروز هم مرکز مراجعات شیعیان منطقه برای پاسخ گویی به سوالات و شبهات فقهی و اعتقادی است.